Jak udržovat kuchyňské nože ostré?
I sebekvalitnější nůž, ať už je to nůž řeznický, kuchyňský, lovecký nebo třeba vojenský speciál, se používáním otupí. Paradoxně to všem u mnohých z nás není časté krájení, co nože opotřebovává, ale spíše nevhodné skladování.
Míříme na setkání nožířských měst do Albacete
Historie průmyslové výroby nožů v Mikulášovicích přesahuje 300 let. Mikulášovice jsou díky tomu členy mezinárodní asociace měst z nožířskou tradicí, jejichž zástupci se schází každé dva roky. Letos v červnu se už potřetí potkají ve španělském Albacete - kde samozřejmě nebudou chybět Mikulášovice - a tedy ani Mikov.
Kam do jara vyrazíme na výstavy do zahraničí?
Není to ještě tak dávno, kdy panovalo přesvědčení, že internet a sociální sítě úplně zlikvidují veletrhy a výstavy. Jenže lovecké nože, vojenské nože, EDC nebo speciální nožířské série je přece zapotřebí si před koupí prohlédnout, potěžkat, vyzkoušet, jestli sednou dobře do ruky. A to i když objednání přes e-shop je pak mnohem komfortnější než nákup na místě.
Osobní odpovědnost
Nože, které vyrábíme v Českém Švýcarsku si našly na domácím i zahraničním trhu své místo. Produkujeme malé série, chceme, aby byly jedinečné svým designem a zpracováním. A aby zákazník při koupi nože Mikov věděl, že drží v ruce zaručenou kvalitu.
Na střenkách záleží
Při pořízení nože je volba té správné střenky stejně důležitá, jako volba čepele. Nůž, který se bude špatně držet, jeho konstrukce nebude chránit při řezání, bude se špatně udržovat nebo se snadno poškodí, není dobrým nožem.
Patříme k Českému Švýcarsku
České Švýcarsko patří mezi vyhledávané turistické lokality, které ročně navštíví asi milion lidí jak z Česka, tak i ze zahraničí. A zdaleka to nejsou jen divoké soutěsky říčky Kamenice ve Hřensku, ale třeba i obce Krásná Lípa, Šluknov, Dolní Poustevna nebo naše Mikulášovice.
Ohlédnutí za rokem 2019
Letošní rok pomalu končí a to je příležitost podívat se na to, co přinesl. Pro Mikov toho rozhodně nebylo málo.
Limitované edice nožů
Nože, které vyrábíme, si lidé kupují nejčastěji proto, že s nimi potřebují pracovat, používat je při některém svém koníčku a nebo si s nimi jen tak udělat radost. A právě na ně míří limitované edice nožů - i když samozřejmě i tak se jedná o plnohodnotné nože.
Ocílka
Ocílka je historický nástroj, bez kterého se ale dodnes neobejdou profesionálové, kteří musí denně pracovat s noži a udržovat je ostré. Neslouží k tomu, abychom s její pomocí na noži ostří vytvořili, ale abychom je udržovali - říká se tomu obtahování.