Degustační nůž

Jste gurmeti? Milujete jídlo a rádi testujete nové chutě? Je pro vás důležité, aby ochutnávané potraviny byly při takovém testování co nejméně poškozený a kontaminovány? Pak potřebujete degustační nůž s typicky dlouhou a úzkou čepelí, která umožňuje snadno proniknout například do kousku sýra nebo másla. A Mikov na vás samozřejmě nezapomněl.

Nůž pro průzkumníky - milník na cestě k současnému UTONu

Vojenský nůž UTON patří mezi nejznámější a nejpopulárnější nože, které Mikov vyrábí. To, že se v polovině sedmdesátých let minulého století zavedl do výzbroje tehdejší Československé lidové armády, bylo výsledkem mnohaletého vývoje. Během vývoje se také testoval nůž pro průzkumníky, který se sice nakonec do sériové výroby nedostal, ale jehož funkce a provedení UTON v mnoha ohledech i překonávaly.

Zdrsnění čepele - jimping

Čepele nožů nejsou pouhé naostřené kusy kovu. Designéři při jejich návrhu pečlivě promýšlejí a propočítávají tvar, aby co nejlépe odpovídal účelu nože. A stejně tak přemýšlejí i nad dalšími prvky, které by čepel měla obsahovat. Nedávno jsme psali o choilu, který ale není jediným doplněním čepelí. Možná ještě používanější doplňkem než choil je tzv. jimping, tedy zdrsnění hřbetu čepele.

Tento víkend proběhl pravidelný vzpomínkový sraz k poctě padlých veteránů na Tangu 23 Repetitor

V malebném městečku Rožmitál na Šumavě nedaleko od Českého Krumlova se každoročně v srpnu schází skupina mužů, kteří sdílejí zvláštní a hluboké pouto. Jsou to vojáci, kteří v roce 1995 sloužili v tehdejší Jugoslávii (dnešním Chorvatsku) na pozorovacím stanovišti Tango 23 Repetitor, tedy na místě, kde jejich kamarádi Luděk Zeman a Petr Valeš 5. srpna 1995 tragicky zahynuli. Tento vzpomínkový sraz u příležitosti 29. výročí jejich smrti začal v pátek 2. srpna a skončil v neděli 4. srpna.

Nože po dovolené

Prázdniny jsou v polovině, mnohým z nás již dovolená skončila, někteří se na ni ještě chystáme. A dovolená prožitá aktivně v přírodě bývá časem, kdy pořádně využijeme zejména svoje outdoorové a lovecké nože. Mikov v těchto kategoriích nožů nabízí širokou paletu výrobků. Aby nám ale naše nože co nejdéle vydržely, měli bychom po návratu domů provést několik jednoduchých kroků.

Z nožířské terminologie - choil

Anglické slovo choil označuje výřez na čepeli nože, který se nachází blízko rukojeti. Jedním z příkladů choilu z produkce Mikova je výřez u nože Patron.

Nožička - odlehčený pohled na svět

Nožička vznikla v devadesátých letech minulého století jako mladší sestra nejznámějšího nožíku Mikova - Rybičky. Její technicky vylepšenou verzi jsme na žádost zákazníků znovu uvedli na trh v roce 2019. Od té doby si Nožička stále udržuje svou popularitu. Oblíbili si ji turisté a také fotbalisté. Možná i proto, že sama sebe bere lehce s nadhledem.

Vodní buvol a nože

Střenky některých nožů Mikova jsou vyrobeny z rohů vodního buvola (latinsky Bubalus bubalis). Je to majestátní tvor původem z jižní Asie. V některých asijských kulturách je dodnes symbolem síly a prosperity. I proto je možné ho často zahlédnout v různých rituálech a slavnostech.

Nože ke grilování

Grilování je oblíbenou letní aktivitou, která spojuje rodinu a přátele u chutných pokrmů připravených na otevřeném ohni. K dokonalému zážitku potřebujete dobrou partu kamarádů, dobře rozpálený gril a kvalitní suroviny. Ty je však pro grilování nutné připravit, a k tomu jsou samozřejmě třeba správné nože.