Mikov a designérka Natálie Navrátilová triumfují na Designbloku 2024
Mezinárodní porota festivalu Designblok 2024 udělila designérce Natálii Navrátilové a firmě Mikov první cenu v kategorii Nejlepší novinka výrobce za kolekci kancelářských potřeb Office. Cena byla předána při slavnostním večeru 3. října 2024 v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě.
Nová kolekce luxusních kancelářských potřeb Office by Natálie Navrátilová
Společný projekt s Českým červeným křížem vynesl 100 tisíc korun
Limitovaná edice nože UTON s červenou rukojetí přinesla Českému červenému kříži 100 tisíc korun, které mu okamžitě posíláme. Nedávné povodně ukázaly nutnost krizové připravenosti a tyto prostředky Český červený kříž bude moci na její posílení okamžitě využít.
Nestihli jste výstavu nožů v Příbrami? Přijďte na náš e-shop
Víkend 14. a 15. září jsme prožili v Příbrami na výstavě Nože 2024. Akci letos poznamenaly deště a povodně. Byl zrušený venkovní program a z pochopitelných důvodů také dorazilo méně návštěvníků, než organizátoři 33. ročníku čekali. Ten, kdo ale na výstavu přijel, tak se setkal přesně s tím, co očekával.
Jak vybrat kvalitní nůž
Někdy se na internetu i v osobním kontaktu setkáváme se zákazníky, kteří jsou nešťastní z toho, jaký nůž si koupili. Vzhledem k nepřeberné škále možností, které trh nabízí, může být výběr toho správného nože poměrně náročný. Jak tedy poznat, který je pro vás ten pravý? Mikov vám proto přináší několik rad, které vám mohou být pomocí.
Povrchová úprava DLC - tvrdost jako diamant
Ve výrobě nožů se stávají stále populárnější povrchové úpravy a povlaky čepelí. Mikov používá dva typy těchto povlaků - povlak Cerakote a DLC, neboli Diamond-Like Carbon (uhlík podobný diamantu). DLC má jedinečné vlastnosti a je populární nejen u nožů, ale zejména v průmyslu všude tam, kde je vyžadována velká odolnost vůči opotřebení a korozi.
Degustační nůž
Jste gurmeti? Milujete jídlo a rádi testujete nové chutě? Je pro vás důležité, aby ochutnávané potraviny byly při takovém testování co nejméně poškozený a kontaminovány? Pak potřebujete degustační nůž s typicky dlouhou a úzkou čepelí, která umožňuje snadno proniknout například do kousku sýra nebo másla. A Mikov na vás samozřejmě nezapomněl.
Nůž pro průzkumníky - milník na cestě k současnému UTONu
Vojenský nůž UTON patří mezi nejznámější a nejpopulárnější nože, které Mikov vyrábí. To, že se v polovině sedmdesátých let minulého století zavedl do výzbroje tehdejší Československé lidové armády, bylo výsledkem mnohaletého vývoje. Během vývoje se také testoval nůž pro průzkumníky, který se sice nakonec do sériové výroby nedostal, ale jehož funkce a provedení UTON v mnoha ohledech i překonávaly.
Zdrsnění čepele - jimping
Čepele nožů nejsou pouhé naostřené kusy kovu. Designéři při jejich návrhu pečlivě promýšlejí a propočítávají tvar, aby co nejlépe odpovídal účelu nože. A stejně tak přemýšlejí i nad dalšími prvky, které by čepel měla obsahovat. Nedávno jsme psali o choilu, který ale není jediným doplněním čepelí. Možná ještě používanější doplňkem než choil je tzv. jimping, tedy zdrsnění hřbetu čepele.