26. srpna 2024

Degustační nůž

Jste gurmeti? Milujete jídlo a rádi testujete nové chutě? Je pro vás důležité, aby ochutnávané potraviny byly při takovém testování co nejméně poškozený a kontaminovány? Pak potřebujete degustační nůž s typicky dlouhou a úzkou čepelí, která umožňuje snadno proniknout například do kousku sýra nebo másla. A Mikov na vás samozřejmě nezapomněl.
Více ...

19. srpna 2024

Nůž pro průzkumníky - milník na cestě k současnému UTONu

Vojenský nůž UTON patří mezi nejznámější a nejpopulárnější nože, které Mikov vyrábí. To, že se v polovině sedmdesátých let minulého století zavedl do výzbroje tehdejší Československé lidové armády, bylo výsledkem mnohaletého vývoje. Během vývoje se také testoval nůž pro průzkumníky, který se sice nakonec do sériové výroby nedostal, ale jehož funkce a provedení UTON v mnoha ohledech i překonávaly.
Více ...

12. srpna 2024

Zdrsnění čepele - jimping

Čepele nožů nejsou pouhé naostřené kusy kovu. Designéři při jejich návrhu pečlivě promýšlejí a propočítávají tvar, aby co nejlépe odpovídal účelu nože. A stejně tak přemýšlejí i nad dalšími prvky, které by čepel měla obsahovat. Nedávno jsme psali o choilu, který ale není jediným doplněním čepelí. Možná ještě používanější doplňkem než choil je tzv. jimping, tedy zdrsnění hřbetu čepele.
Více ...