Jaká byla letošní IWA? Vévodil Predator, taktické nože a Kostka

Stánek Mikova na jubilejní 50. výstavě IWA v Norimberku byl letos jž tradičně v hale číslo 5. A protože celkové hodnocení výstavy bude jistě tématem článků specializovaných časopisů, ohlédneme se za ní z perspektivy vystavovatele.

Rukojeť: stabilizovaná kost

Tradičním a odolným materiálem pro výrobu rukojetí nožů je stabilizovaná kost. Nejenom, že vypadá hezky, ale má také výborné vlastnosti. Nože s rukojetí ze stabilizované kosti proto patří mezi kvalitní výrobky s vysokou úrovní řemeslného zpracování. Mikov je používá na nožích Predator s čepelemi z damaškové oceli a oceli RWL.

Spona na noži - ano nebo ne?

Rozhodujete se pro koupi zavíracího nože? Kladete si otázku, jestli si koupit nůž se sponou nebo bez ní? V nabídce Mikova jsou nože obou variant. Následující text by vám měl pomoci v tom, abyste zvážili výhody i nevýhody a rozhodli se tak, aby to pro vás bylo optimální řešení.

Mikov nebude chybět na 50. ročníku výstavy IWA v Norimberku

Každý rok se v norimberském výstavišti koná mezinárodní veletrh IWA OutdoorClassics. Výstava byla založena v roce 1973 pod názvem "IWA Internationale Waffen-Ausstellung" (Mezinárodní výstava zbraní). Zakladatelem byl Dr. Gerhard Wirnsberger, v té době šéf Německého loveckého a střeleckého svazu (Deutscher Jagdschutz-Verband e.V.).

Děti a nože - jde to dohromady?

Každé dítě se dříve nebo později setká s ostrým nožem. Nejčastěji je to doma, v kuchyni, ale může to být i na výletě v přírodě nebo třeba někde na návštěvě u přátel na zahradě. Nejlepší ochranou před tím, aby se nožem vážně zranilo, je naučit ho respektu a technice, jak s nožem zacházet.

Co s noži v přírodě?

Nože jsou v přírodě nenahraditelným nástrojem, a to nejen pro outdoorové nadšence. Jejich využití je rozmanité a zahrnuje vše od činností nutných pro přežití až po drobné úkoly během rodinných výletů. A protože opakování je matkou moudrosti, je Mikov přesvědčen, že ani zkušeným zálesákům neublíží několik stručných příkladů toho, jak nože v přírodě využít.

Střenky z parohu

O kvalitě a estetice nože nerozhoduje pouze jeho čepel, ale také rukojeť. Jedním z tradičních materiálů pro rukojeti je paroží. I když zpracování parohu na střenky není jednoduché a vyžaduje řemeslnou zručnost a pečlivost, jsou nože s takovou rukojetí pro svou estetiku stále populární. Mikov proto paroh používá u celé řady svých výrobků

Nože na pečivo

Mikov nabízí svým zákazníkům bohatou nabídku kuchyňských nožů. Najdeme mezi nimi univerzální nože, které zvládnou každou práci s potravinami, ale také nože poměrně úzce specializované na určitou činnost. Jejich typickým zástupcem je nůž na pečivo s ozubeným ostřím. Proč by takový nůž neměl v naší kuchyni chybět?

Jaký nůž v zimě do přírody

Jestliže se rozhodujete k nákupu nože, asi si vždy jako první položíte základní otázku - chci z Mikova pevný nebo zavírací nůž? Každý má své výhody a nevýhody. Pevný nůž je samozřejmě odolnější, ale na druhou stranu bývá obvykle těžší a hůř se přenáší. Lepší skladnost a váha u zavíracích nožů je zase vyvážena nižší pevností a komplikovanější manipulací. A platí to samozřejmě i v zimních podmínkách.