Grilovat můžete třeba i v karanténě - a se správnými noži to půjde líp

1. května 2020

Připravili jsme pro vás několik zásad pro výběr nožů. Zajístí vám, že grilování pro vás bude opravdu krásným zážitkem. Protože důležité je vybrat nejen správný gril, ale i kvaltiní a vhodné nože.


  1. Pozor na hygienu. Volte takové nože, které se dají dobře omývat a které nemají spáry, ve kterých se může uchycovat nečistota a množit bakterie.
  2. Pro přípravu syrového masa využijete nejlépe kuchařský nůž s širokou čepelí nebo nůž Santoku a vykosťovací nůž s úzkou čepelí. Pro vlastní konzumaci se pak skvěle hodí steakový nůž. Ten nabídněte každému z hostů jeho vlastní, ocení to.
  3. Pro přípravu a čištění zeleniny zvolte speciální nůž. Důvody jsou samozřejmě hygienické, ale zároveň zelenina vyžaduje pro své krájení trochu jinou konstrukci nože na zeleninu
  4. Z hygienických důvodů rovněž používejte i samostaný nůž na pečivo.
  5. Dávejte pozor na bezpečnost při práci. Doporučujeme především vybírat nože se záštitou, ochráníte tak své prsty před pořezáním. 
  6. Nože by neměly být dlouhodobě vystaveny žáru. K samotnému grilování proto volte speciální nástroje a nože používejte pouze k přípravě a konzumaci.
  7. Důležité je po každém grilování nože důkladně umýt. Ale pozor na myčku. Fyzikální a chemické procesy jsou neúprosné a agresivní prostředí myčky naruší každé ostří. Proto je lepší se mytí v myčce vždy vyhnout. 
  8. Nože udržujte ostré - k osvěžení ostří můžete použít ocílku, k broušení je ideální brusný kámen. Video, jak při broušení postupovat najdete na našem Youtube kanálu, návod pak na webových stránkách.
  9. Pozor na skladování - nože by neměly ležet jeden přes druhý, ideální je jejich uskladnění na magnetu nebo ve speciálním boxu.
  10. Připravili jsme pro všechny fanoušky grilování speciální zvýhodněnou sadu nožů Ruby, kde najdete vše, co potřebujete.