Santoku - nůž ze sady Ruby, který má japonské kořeny

21. listopadu 2019

Japonské nože - to je pojem sám o sobě. Mimo jiné je to dáno i rozdílnými tradicemi. Zatímco v Eropě bereme nůž jako nástroj nebo zbraň, který může vyrobit šikovný řemeslník,  v Japonsku se nožířství považuje za obor s duchovním pozadím.

Pro japonského nožířského mistra je tedy zásadní, aby jeho práce vycházela z optimálního vnitřního rozpoložení. Technika, materiály, fyzická síla nutná k výrobě - to vše jsou až důsledky duchovního stavu. Ostatně na podobných principech staví i mnohá japonská bojová umění. 

A právě nůž Santoku z této tradice vychází. Překlad slova Santoku je různý - někdo ho tlumočí jako tři ctnosti, jiný jako tři užití nebo tři přednosti. To samo již říká, že to není nůž jednoúčelový, jako jsou například speciální nože na vykosťování nebo na pečivo, ale je s ním možné dobře provádět několik úkonů - řezání, krájení i drcení. 

Santoku má kratší čepel než standardní kuchařský nůž Ruby. Čepel je vyrobena z německé martenzitické korozivzdorné oceli DIN 1.4116 a je zasazena do dřevěného držadla. Nůž je konstruován tak, aby při práci chránil prsty před pořezáním, a aby jeho zadní kování naopak bránilo nůž před poškozením.